sobota, 3 grudnia 2016

Zupa gulaszowa

Zrobiło się zimno i przyszła mi ochota na gorące zupy. Gulaszowa mojej siostry jest idealna. Dlatego w końcu się przełamałam i zrobiłam ją sama. Wyszła przepyszna!






Składniki:
- 500 g wołowiny (ja użyłam łopatki)
- 500 g wieprzowiny ( u mnie znowu łopatka :))
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 3 papryki (ja użyłam czerwonej i dwóch zielonej)
- 1,5 l bulionu ( u mnie z kostki rosołowej przygotowanej samodzielnie...przez siostrę :))
- puszka kukurydzy (kto ile woli. Ja wrzuciłam zawartość dużej puszki, siostra wrzuca małą)
-  por
- tubka pasty do gulaszu
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
-pieprz, sól, listek laurowy


Mięso myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Gotujemy. Ja kroję najpierw wołowinę, potem dorzucam wieprzowinę. Dorzucam do tego podsmażoną, pokrojoną cebulkę. Gotujemy na małym ogniu przez godzinkę. Ten czas szybko minie, jeśli zabierzemy się za krojenie reszty składników. Wszystko kroimy w kosteczkę, ziemniaki z marchewką, a potem osobno paprykę i por.
Po godzinie do garnka dorzucamy ziemniaki i marchew. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy listek laurowy. Po ok.20 minutach dorzucamy pokrojoną paprykę i por.  Po kolejnych 15 minutach dorzucamy kukurydzę i wyciskamy tubkę pasty do gulaszu. Gotujemy jeszcze z 5 minutek i gotowe. Najlepiej smakuje podana z łyżką gęstej śmietany. Mniam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz