wtorek, 15 stycznia 2013

Szarlotka sypana

Z racji zimy, śniegu i mrozu za oknem dzisiaj na słodko i cieplutko :) Zapraszam  na szarlotkę sypaną. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Jej smak za to jest...., zresztą sami sprawdźcie :)

Składniki:
- ok.8 dużych jabłek (najlepiej kwaśnych)
- szklanka mąki
- szkolanka cukru
- szklanka kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- kostka margaryny lub masła (pół też wystarczy :) )

To zabieramy się do dzieła!
Jabłka trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wkładamy je do miski, dodajemy cynamonu wedle uznania i odstawiamy. Szykujemy w misce resztę składników i dokładnie mieszamy. Następnie szykujemy sobie blaszkę, bo ciasto właściwie jest przygotowane :)
Ja wykładam blaszkę okrągłą papierem do pieczenia, ale można tez posmarować margaryną czy olejem. na blaszkę sypiemy szklankę suchej masy,  a na to kładziemy połowę odciśniętych jabłek (nie za mocno, ale sok nie może z nich lecieć, bo ciasto się rozleci). Na to znowu sypiemy szklankę ciasta, znowu jabłka i znowu ciasto. I na to wszystko kładziemy cienkie plasterki masła. Ja kroję je w plasterki i układam równomiernie na wierzchu, ale można tez mocno schłodzone masło zetrzeć na tarce.
I to już cała robota :) Otrzepujemy ręce, wkładamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika na ok.180 stopni,a  po godzince wstawiamy wodę na herbatkę i szykujemy bitą śmietanę i lody waniliowe :) Mniam!


6 komentarzy:

  1. Aniu bardzo lubię szarlotkę pozwolisz, że podpatrzę przepis,
    a o wrażeniach napiszę : )))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo to jest szarlotka idealna- pyszna i szybka :)

      Usuń
  2. Szarlotka to ulubione ciasto mojej rodzinki dawno temu robiłam z tego przepisu który podałaś i zapomniałam o nim dzięki za przypomnienie.
    zapraszam do mnie po wyróżnienia:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm az slinka cieknie... koniecznie do wypeobowania:) Dobrze jest w taka pogode zakopac sie w domu pod kocem,z ciepla herbata(kawa?) w kubku i z kawalkiem takiej slodkosci na talerzu:) Pozdrawiam zimowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ja lubię i jeść i robić oczywiście .Tak jak szybko się ją robi tak i szybko zjada ...E:)

    OdpowiedzUsuń
  5. no nareszcie:D Czekałam na nia z utęsknieniem:D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń