poniedziałek, 10 lutego 2014

Domowy kopiec kreta

Jeśli lubicie kopiec kreta, ale nie lubicie ciast z paczki, polecam domową wersję. Jest bardzo prosta.

Najpierw trzeba upiec biszkopt. Mój niezbyt wyrósł, więc nie polecę przepisu na biszkopt. Był za to bez proszku do pieczenia.

Kiedy biszkopt wystygnie, wybieramy jego środek, zostawiając niski brzeg. Wybranego ciasta nie podjadamy, tylko odkładamy na bok :)



Teraz w naszym dołku układamy kawałki bananów. Można oczywiście włożyć tam tez inne owoce. Latem planuję go zrobić z malinami, które uwielbiamy.
  Teraz przykrywamy banany grubą warstwą kremu. Ja wykorzystałam krem do tortu z serkiem mascarpone, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Dodałam do niego kupne płatki czekoladowe.

Teraz posypujemy wierzch ciasta pozostałym biszkoptem, pokruszonym na małe kawałki. I gotowe :) U mnie wszystkim smakowało,choć nie wyglądało powalająco.



5 komentarzy:

  1. Aż nabrałam ochoty na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczęstowałabym Cię, ale pozostało już po nim tylko wspomnienie i zdjęcia :)

      Usuń
  2. Smakowicie wyglada :) Dzisiaj już za późna godzina ale jutro postaram się taki zrobi z bananami i kiwi w środku :) Za to teraz biegnę po banana do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnaim , mniammmm!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że Was zachęciłam do przygotowania swoich ciast. Może na walentynki? :)

    OdpowiedzUsuń