poniedziałek, 17 marca 2014

Pulpety na Ducanie

Tak, tak, zamarzyła mi się sukienka na wesele siostry w dużo mniejszym rozmiarze. Nie jakaś konkretna, po prostu mniejsza :)
Żeby to było realne zaczęłam sobie dietkować. Oczywiście, zaczęłam się też więcej ruszać. Pierwsze efekty już są- 4 kg mniej :)  Od dwóch tygodni waga spadała jednak dość wolno, więc zaczęłam dukać :)
Dzisiaj zrobiłam sobie tak pyszny obiadek, że musiałam się nim z Wami podzielić. Polecam, nie tylko dla odchudzających się.

Pulpety z koperkiem w sosie jogurtowo- pomidorowym.

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (albo mąki jak ktoś nie dietkuje)
- przyprawy
- cebula, czosnek
- kostka bulionowa
- koperek

sos:
- jogurt naturalny- małe opakowanie
- przecież pomidorowy- 3 łyżki
- ząbek czosnku

Gdybym miała, dodałabym jeszcze świeżej bazylii. A gdybym mogła, sos zrobiłabym na masełku. :)

Mięso mielimy, dodajemy cebulę i czosnek, jajko, skrobię i przyprawy. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na wrzątek z 3/4 kostki bulionowej. Gotujemy aż wypłyną na wierzch.
W tym czasie szybciutko szykujemy sos.
Do rondelka nalewamy odrobinę wody, wrzucamy resztkę kostki bulionowej, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt naturalny, przecier i mieszamy. Zagotowujemy ponownie. Jeśli nie zdejmiemy z ognia przy dodawaniu jogurtu, to się zrobią grudki. Jak u mnie :)
Do sosu dodałam przekrojony wzdłuż ząbek czosnku. Nadał delikatnie ostrzejszy smak, a nie musiałam go siekać.

Mniam! Sprawdźcie sami.




2 komentarze:

  1. Kolejna siostra, kolejne wesele...jejku ile Ty masz tych sióstr ;) dieta to złooo... ale gratuluje spadającej wagi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No spada na szczęście. Inaczej po tygodniu poszłabym do Maca :)
    A siostry mam trzy, więc jeszcze jedno wesele kiedyś będzie. Ale to w dalszej przyszłości, bo smarkata jeszcze jest :) Za to są jeszcze kuzynki, więc w tym roku dwa wesela będą.

    OdpowiedzUsuń