piątek, 31 października 2014

Ciasto z makiem, czyli piegusek

Jeśli tak jak ja, macie do wykorzystania ze 3 kg maku, które mąż kupił z rozpędu i nie ma czasu go wykorzystać, polecam proste ciasto z makiem :) Maku nie trzeba mielić ani gotować!

Jak je przygotować?

 * W rondelku roztapiamy kostkę margaryny i odstawiamy do wystudzenia.
Do trzech misek wsypujemy składniki:

 1. szklanka maku, szklanka mąki i łyżka proszku do pieczenia. Mieszamy.
2. 2 całe jajka i 3 żółtka plus szklanka cukru
3. 3 pozostałe białka i szczypta soli


* Najpierw zajmiemy się miską numer 2- mieszamy składniki na gładką masę. Można mikserem.
* Dodajemy do masy zawartość miski numer 1 i znowu mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
* Dodajemy roztopiona margarynę i intensywnie mieszamy, aż składniki się połączą- trzeba mieszać naprawdę intensywnie.
*  Białka ubijamy na sztywną pianę. W tym czasie rozgrzewamy sobie już piekarnik do 180 stopni. Ja piekę bez termoobiegu.
* Białka dodajemy do masy i teraz już mieszamy delikatnie, ale tak, żeby wszystko się połączyło.
* masę wylewamy na blaszkę wyłożona papierem.

* Pieczemy ok. 45 minut.

* Gotowe ciasto zostawiam jeszcze na chwilkę w uchylonym piekarniku i w tym czasie przygotowuję polewę czekoladową (5 łyżek masła, 5łyżek kakao, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mleka- roztopić w garnuszku mieszając) i polewam nią ciasto.


Pycha!!!!


2 komentarze:

  1. Oj Aniu Aniu jak nie bułeczki to ciasto,a ja po nocach nie mogę spać bo mi się słodkości snią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wybacz :) Jeszcze miesiąc i mi pewnie przejdzie. Przez pół ciąży żarłam warzywa, a teraz mnie wzięło strasznie na wypieki :)

      Usuń