czwartek, 25 kwietnia 2013

Chlebek z ziarnami- mega prosty

Jeśli lubicie domowe pieczywo, ale nie lubicie spędzać długich godzin w kuchni- ten chlebek jest dla Was :)
Roboty przy nim niewiele, ale jest bardzo smaczny.

Składniki:
- 500 g mąki ( typ 550)
- szklanka otrąb
- łyżka cukru
- łyżka soli
- paczuszka suchych drożdży
- łyżka oliwy z oliwek
- pół litra ciepłej wody (ale nie gorącej)
- łyżka siemienia lnianego
- ulubione ziarna do smaku ( nie za dużo, żeby chlebek nie był za ciężki - wtedy zrobi się zakalec)

Sposób wykonania:
- W misce mieszamy składniki (oprócz wody)

 
- dolewamy wodę, dokładnie mieszamy
 
- odstawiamy masę na ok.40 minut
 

- po upływie 40 minut masę jeszcze raz delikatnie mieszamy, wlewamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy ok.1 godziny w 220 stopniach.

 
- 10 minut przed końcem pieczenia wyjmuję chlebek z piekarnika i smaruję wierzch wodą, żeby skórka nie była zbyt twarda.

Po upieczeniu odkładamy chlebek na raszkach do wystygnięcia, żeby spód się nie spocił. Ja używam do tego raszek z piekarnika.





Smacznego!!!!

10 komentarzy:

  1. Rewelacja ten chlebek! Akurat jak dla mnie w tym momencie preferującej szybkie i proste dania :-) Przy małym kucharzu, który w międzyczasie zdoła wszysto z szafek wyjąć i sam chce gotować to nie ma innego sposobu :-) Skopiuję sobie przepis :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moi mali kucharze też lubią mi pomagać :) Chlebek jest idealny, bo nawet dzieciaki mogą trochę pomieszać ciasto czy dorzucać kolejne składniki. Także polecam :)

      Usuń
  2. O dzięki Ci, dzięki Ci:) Chyba upiekę. Ale najpierw przyjeżdżaj z nim na grilla zrobić degustację;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, mogę upiec go na grilla :)

      Usuń
  3. Hmm wyglada pysznie!
    Kiedys upiekłam podobny z dodatkiem suszonych pomidorów - wchłonęlismy sam, bez niczego:D
    miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować w takim razie. Po głowie chodzi mi bazylia, ale niestety u nas w domu tylko ja ją lubię.
      Za to z rodzynkami jedzą wszyscy :)

      Usuń
  4. Czy zamiast suchych drożdży mogę dodać tradycyjne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz. Już też tak robiłam. Musisz tylko mniej więcej je przeliczyć. Nie pamiętam teraz przelicznik, ale ja chyba i tak dawałam na oko :)

      Usuń
  5. Witam Ciebie bardzo serdecznie.Ale tutaj pięknie,kolorowo i wiosennie.Jeśli pozwolisz zostanę na dłużej,bo warto.W wolnej chwili zapraszam w odwiedzinki do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.Dodam tylko,że chlebek wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi miło. Rozgość się :)
    Zaraz zajrzę do Dobrych Czasów.

    OdpowiedzUsuń