Roboty przy nim niewiele, ale jest bardzo smaczny.
Składniki:
- 500 g mąki ( typ 550)
- szklanka otrąb
- łyżka cukru
- łyżka soli
- paczuszka suchych drożdży
- łyżka oliwy z oliwek
- pół litra ciepłej wody (ale nie gorącej)
- łyżka siemienia lnianego
- ulubione ziarna do smaku ( nie za dużo, żeby chlebek nie był za ciężki - wtedy zrobi się zakalec)
- W misce mieszamy składniki (oprócz wody)
- dolewamy wodę, dokładnie mieszamy
- odstawiamy masę na ok.40 minut
- po upływie 40 minut masę jeszcze raz delikatnie mieszamy, wlewamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy ok.1 godziny w 220 stopniach.
- 10 minut przed końcem pieczenia wyjmuję chlebek z piekarnika i smaruję wierzch wodą, żeby skórka nie była zbyt twarda.
Po upieczeniu odkładamy chlebek na raszkach do wystygnięcia, żeby spód się nie spocił. Ja używam do tego raszek z piekarnika.
Smacznego!!!!
Rewelacja ten chlebek! Akurat jak dla mnie w tym momencie preferującej szybkie i proste dania :-) Przy małym kucharzu, który w międzyczasie zdoła wszysto z szafek wyjąć i sam chce gotować to nie ma innego sposobu :-) Skopiuję sobie przepis :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoi mali kucharze też lubią mi pomagać :) Chlebek jest idealny, bo nawet dzieciaki mogą trochę pomieszać ciasto czy dorzucać kolejne składniki. Także polecam :)
UsuńO dzięki Ci, dzięki Ci:) Chyba upiekę. Ale najpierw przyjeżdżaj z nim na grilla zrobić degustację;P
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, mogę upiec go na grilla :)
UsuńHmm wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńKiedys upiekłam podobny z dodatkiem suszonych pomidorów - wchłonęlismy sam, bez niczego:D
miłego weekendu!
Muszę spróbować w takim razie. Po głowie chodzi mi bazylia, ale niestety u nas w domu tylko ja ją lubię.
UsuńZa to z rodzynkami jedzą wszyscy :)
Czy zamiast suchych drożdży mogę dodać tradycyjne?
OdpowiedzUsuńSpokojnie możesz. Już też tak robiłam. Musisz tylko mniej więcej je przeliczyć. Nie pamiętam teraz przelicznik, ale ja chyba i tak dawałam na oko :)
UsuńWitam Ciebie bardzo serdecznie.Ale tutaj pięknie,kolorowo i wiosennie.Jeśli pozwolisz zostanę na dłużej,bo warto.W wolnej chwili zapraszam w odwiedzinki do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.Dodam tylko,że chlebek wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Rozgość się :)
OdpowiedzUsuńZaraz zajrzę do Dobrych Czasów.