Etykiety

Ciuszki dla dzieciaków (133) książki (60) dla niemowlaczka (56) Małe szyjątka (55) czapki (47) Inne (46) Szyjątka dla dzieciaczków (42) Zabawy (39) Na drutach (34) Kulinarne (29) sukienka (24) wyzwanie (22) Candy (21) przebrania (21) spodnie (20) Boże Narodzenie (19) Wielkanoc (19) fotografie (19) dla przedszkolaka (18) wyzwania czytelnicze 2015 (18) metkowiec (17) torby/torebki (17) wyzwanie czytelnicze 2016 (17) Moje przemyślonka (15) Tutki (15) etui (15) poduszki (14) spódnica (14) wyzwanie czyt.2017 (14) 12 czapek w jeden rok (12) BuJo (11) Na szydełku (11) prezenty (11) zakupy (11) bullet journal (10) haft (10) kominy (10) DIY (9) Kiermasz (9) okładki (9) dla lalki (8) do domu (8) domowe sposoby (8) fotografia (8) opaski (8) przepisy (8) torty (8) bajkowe postaci (7) ciasta (7) fartuszki (7) z papieru (7) Moje mieszkanko (6) Teraz Ja! Kobieta (6) kapelusz (6) osłonka na pasy (6) piżamki (6) wymianka (6) Julka szyje (5) bluzka (5) ciastka (5) do auta (5) dom (5) polecam (5) wyzwania czyt.2018 (5) zające (5) Tańce z pędzlem i farbami (4) Tilda (4) króliki (4) maty (4) pojemniki (4) recykling (4) wiosna (4) wyzwanie czyt.2018 (4) kosmetyczki (3) pies (3) piórnik (3) pokrowce (3) worki (3) wyzwania czytelnicze (3) zabawki (3) zakładki do książek (3) zdrowie (3) Walentynki (2) dekoracje (2) girlandy (2) kartki (2) podkładki (2) pomagamy (2) pościel (2) quietbook/książeczka sensoryczna (2) sweterki (2) w moim ogrodzie (2) z drewna (2) fotorekwizyty (1) kalendarz adwentowy (1) kaligrafia (1) lalki (1) tuniki (1)

wtorek, 15 stycznia 2013

Szarlotka sypana

Z racji zimy, śniegu i mrozu za oknem dzisiaj na słodko i cieplutko :) Zapraszam  na szarlotkę sypaną. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Jej smak za to jest...., zresztą sami sprawdźcie :)

Składniki:
- ok.8 dużych jabłek (najlepiej kwaśnych)
- szklanka mąki
- szkolanka cukru
- szklanka kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- kostka margaryny lub masła (pół też wystarczy :) )

To zabieramy się do dzieła!
Jabłka trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wkładamy je do miski, dodajemy cynamonu wedle uznania i odstawiamy. Szykujemy w misce resztę składników i dokładnie mieszamy. Następnie szykujemy sobie blaszkę, bo ciasto właściwie jest przygotowane :)
Ja wykładam blaszkę okrągłą papierem do pieczenia, ale można tez posmarować margaryną czy olejem. na blaszkę sypiemy szklankę suchej masy,  a na to kładziemy połowę odciśniętych jabłek (nie za mocno, ale sok nie może z nich lecieć, bo ciasto się rozleci). Na to znowu sypiemy szklankę ciasta, znowu jabłka i znowu ciasto. I na to wszystko kładziemy cienkie plasterki masła. Ja kroję je w plasterki i układam równomiernie na wierzchu, ale można tez mocno schłodzone masło zetrzeć na tarce.
I to już cała robota :) Otrzepujemy ręce, wkładamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika na ok.180 stopni,a  po godzince wstawiamy wodę na herbatkę i szykujemy bitą śmietanę i lody waniliowe :) Mniam!


6 komentarzy:

  1. Aniu bardzo lubię szarlotkę pozwolisz, że podpatrzę przepis,
    a o wrażeniach napiszę : )))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo to jest szarlotka idealna- pyszna i szybka :)

      Usuń
  2. Szarlotka to ulubione ciasto mojej rodzinki dawno temu robiłam z tego przepisu który podałaś i zapomniałam o nim dzięki za przypomnienie.
    zapraszam do mnie po wyróżnienia:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm az slinka cieknie... koniecznie do wypeobowania:) Dobrze jest w taka pogode zakopac sie w domu pod kocem,z ciepla herbata(kawa?) w kubku i z kawalkiem takiej slodkosci na talerzu:) Pozdrawiam zimowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ja lubię i jeść i robić oczywiście .Tak jak szybko się ją robi tak i szybko zjada ...E:)

    OdpowiedzUsuń
  5. no nareszcie:D Czekałam na nia z utęsknieniem:D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń